Care sunt avantajele si dezavantajele unei instalatii electrice fotovoltaice?
Numarul gospodariilor care au optat pentru instalatii electrice fotovoltaice in ultimii ani, a crescut considerabil. Numarul cladirilor comerciale care au optat pentru astfel de instalatii a crescut foarte mult in ultimii ani.
De asemenea, chiar si cladirile industriale si unele cladiri administrative au optat pentru instalarea panourilor fotovoltaice. Daca va intrebati care este motivul, exista mai multe. Fiecare avantaj pe care aceste panouri il ofera, este un motiv intemeiat pentru instalarea lui.
Dar, trebuie precizat faptul ca acestea pot avea si anumite dezavantaje, iar in cele ce urmeaza veti avea posibilitatea de a descoperi o parte dintre acestea.
Instalatii electrice fotovoltaice: Prezentare pe scurt
Asadar, in ceea ce priveste aceste instalatii electrice fotovoltaice, precizam faptul ca acestea sunt cunoscute si ca sisteme solare fotovoltaice. Acestea sunt deosebit de eficiente in conditiile in care convertesc lumina solara in energie electrica, folosind celulele fotovoltaice.
In ceea ce priveste aceste celule fotovoltaice, ele pot fi fabricate din diverse materiale semiconductoare cum ar fi siliciul, care in momentul expunerii la soare, genereaza curent electric.
Avantajele instalatiilor de panouri fotovoltaice
Exista o serie de avantaje semnificative care pot fi aduse in discutie in momentul in care vine vorba despre aceste instalatii electrice fotovoltaice. In continuare sunt pe scurt enumerate unele dintre cele mai evidente:
1. Fiabilitate mare
In primul rand, trebuie scos in evidenta faptul ca aceste instalatii de panouri fotovoltaice sunt foarte fiabile chiar si in conditii meteorologice nefavorabile.
Acestea pot sa functioneze fara oprire, chiar daca de exemplu reteaua de energie electrica locala este cazuta.
2. Durata de viata indelungata
Majoritatea modulelor care fac parte dintr-un sistem fotovoltaic au o perioada de garantie de pana la 25 de ani. Acesta este un avantaj semnificativ dar ele in general raman operationale chiar si dupa multi ani.
Si acesta este un motiv intemeiat datorita caruia, proprietarii de cladiri (indiferent de utilizarile cladirilor) prefera aceste instalatii electrice fotovoltaice.
3. Intretinere redusa
Exista multe instalatii de acest fel care nu necesita reparatii pana la 25 de ani, cat sunt in garantie modulele sistemelor fotovoltaice.
Uneori insa, pot fi necesare inspectii pentru a fi verificata starea instalatiilor. Dar, costurile sunt reduse, ceea ce este un lucru grozav.
4. Nu consuma combustibil
De asemenea, este important sa precizam faptul ca aceste sisteme fotovoltaice functioneaza fara a avea nevoie de combustibili. Acestea au nevoie doar de razele soarelui, pe care le capteaza si ulterior le transforma in energie electrica.
Dezavantajele sistemelor fotovoltaice
Cand vine vorba despre instalatii electrice fotovoltaice, trebuie precizat faptul ca acestea pot avea si anumite dezavantaje. Vom enumera pe scurt cateva exemple concrete, in cele ce urmeaza.
1. Cost ridicat de pornire
Fiecare instalatie fotovoltaica trebuie evaluata economic si comparata cu alternativele existente. In prezent, costul de constructie al sistemelor fotovoltaice este relativ mare.
Dar, odata cu reducerea costurilor de constructie a sistemelor fotovoltaice si cresterea preturilor traditionale la energie, sistemele fotovoltaice vor avea o competitivitate economica puternica.
2. Instabilitatea radiatiei solare disponibila
Pentru orice sistem solar, schimbarile de vreme vor afecta foarte mult cantitatea de energie electrica. Prin urmare, proiectarea sistemului trebuie ajustata in functie de schimbarile de clima si locatie.
3. Au cerinte de stocare a energiei
Unele sisteme fotovoltaice folosesc bateriile ca dispozitive de stocare a energiei. Acest lucru creste amprenta, costul si complexitatea sistemului.
Acestea sunt in mare parte, avantajele si dezavantajele cele mai importante ale unei instalatii elecrice fotovoltaice. Avantajele insa sunt mult mai importante si pot determina proprietarii de cladiri sa opteze pentru instalarea panourilor fotovoltaice.